
Pewnie nie każdy wie, jak bardzo wartościowe są SZPARAGI i jak ważną rolę odgrywają w naszej diecie!
Okazuje się, że szparagi:
- wzmacniają serce,
- dbają o nasz wzrok,
- poprawiają pracę nerek,
- spowalniają procesy starzenia,
- obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu
- utrzymują prawidłowe nawodnienie organizmu,
- wykazują działanie antynowotworowe i przeciwzapalne,
- wspomagają leczenie reumatyzmu, wspomagają procesy myślowe, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację,
- wspierają układ trawienny. Świetnie sprawdzają się jako prebiotyk, który pobudza dobre bakterie do pracy w układzie pokarmowym.
Właściwości zdrowotne szparagów
Dodam jeszcze, że szparagi, głównie te zielone to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Są to warzywa o unikalnych właściwościach prozdrowotnych.
- Są cennym źródłem witaminy C, E, A, które wspierają naszą odporność, a także poprawiają kondycję naszej skóry i paznokci.
- Są bogate w kwas foliowy, który jest odpowiedzialny za odbudowę i budowę nowych komórek.
- Dzięki zawartości fosforu, wapnia i potasu, szparagi poprawiają mineralizację kości i zębów.
- Zawartość insuliny w warzywach usprawnia działanie układu pokarmowego.
- Jest źródłem roślinnych steroli, których rolą żywieniową jest ich zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.
- Szparagi działają moczopędnie i przeczyszczająco. Dzięki zawartej w nich asparaginie, wspomagamy pracę nerek i odpowiadamy za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Ten temat jest szczególnie istotny dla osób, które mają wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, bądź cierpią na obrzęki.
- Dzięki dużej ilości beta-karotenu (składnik barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka) wspomagamy funkcjonowanie pracę oczu m. in. zapobiegamy zmniejszeniu ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej, a także spowalniamy rozwój kseroftalmii tzw. zespół suchego oka.
Są również bardzo zasobne w witaminy z grupy B i K, a także w składniki mineralne: miedź, selen, mangan, cynk, żelazo oraz magnez. Oprócz tego znajdziemy w nich mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe, flawonoidy.
Przeciwwskazanie do jedzenia szparagów!
Ze względu na wysoką zawartość związków purynowych, osoby chorujące na dnę moczanową i kamienie nerkowe, nie powinny używać szparagów w swojej diecie!
Ciekawostka!
Szparagi, uważane są za afrodyzjak! A to wszystko dzięki zawartym w nich fitoestrogenom, które mają podobne działanie co estrogen – damski hormon odpowiedzialny za popęd płciowy.
Jak przygotować szparagi?
Szparagi można piec, gotować smażyć i grillować! 🙂 Są zielone (najbardziej bogate w składniki prozdrowotne), białe i fioletowe! Można je jeść, jako jeden ze składników w potrawie, albo potraktować szparagi jak króla na talerzu i zjeść je sauté! Jak kto lubi! 🙂
Moim faworytem są szparagi delikatnie podsmażone na patelni grillowej z solą i na koniec posypane parmezanem! Mniam! Ale to wersja na szybko! Tutaj przepis.
Natomiast gdybyś miał/a więcej czasu to poniżej podsyłam link do przepisu, według którego ostatnio zrobiłam szparagi na obiad! Jest to makaron z własnej roboty zielonym pesto (z balkonowej bazylii) i do tego świeżo gotowane szparagi! Koniecznie musisz spróbować! Aż ślinka cieknie na samą myśl!
Link to tego przepisu znajdziesz tutaj! (nie dodawałam już awokado) 🙂
Mam nadzieję, że wykorzystasz szparagowy sezon i dodasz te niesamowite warzywa do swojej diety, a przy okazji zadbasz o swoje zdrowie!
Smacznego! 🙂